Teme i predavači

---

Andrei Zvonimir Crnković

Infinum Co
 

DEMISTIFICIRANI WEBPACK

Webpack se pokazao kao iznimno moćan ali kompliciran alat u JavaScript svijetu. Ako si jedan od developera koji ga koriste ali ne razumiju u potpunosti kako on funkcionira, ili ako jednostavno želiš čuti o čemu svi to pričaju ovo je odlična prilika da dobiješ odgovor na svoja pitanja. Objasnit ću osnovne koncepte, jednostavnu i naprednu konfiguraciju te pričati o svojim osobnim iskustvima (dobrim i lošim).

 

...

 

Damir Sabol

Microblink/Photomath

 

Pokretanje tehnoloških projekata i startup poduzeća

...

 

Davor Tarandek

Tria

 

NODE.JS + DOCKER

Kako koristiti Docker za razvoj aplikacija? Kako pripremiti aplikaciju za produkciju? Kako isporučiti i nadzirati aplikaciju? Odgovore na ova pitanja dobit ćete kroz predavanje i demonstraciju.
 

...

 

Dobriša Adamec

Citus

 

ASP.NET CORE ŠKOLA KUHANJA - SERVIRANJE JAVASCRIPT APLIKACIJA

Angular, React, Knockout, Aurelia, Vue... JavaScript okusi su osvojili stolove suvremenih aplikacija gdje danas uobičajeno ciljaju najviše ocjene. Ali za osvojiti Michellin zvjezdice nije dovoljno "to" uobičajeno. Već bolje. I brže. I ukusnije! A tu je kuhinja bitna - od izbora vrhunskih sastojaka preko organizacije pa do načina na koji se nosi na stol - svaki je dio procesa ključan. Na predavanju kuhamo s ASP.NET Core JavaScriptServices - skupom tehnologijom koja gura ASP.NET Core na vrh serverskih web okruženja za posluživanje modernih SPA JavaScript aplikacija. JavaScriptServices se sastoje od vrhunskih sastojaka: predrenderiranje na serveru, "hot module replacement", webpack procesi uključeni u razvoj, "cache priming", "lazy loading", generatori, predlošci, integracija klijentskih i serverskih ruta i validacije, pozivi NPM paketa kroz runtime, izvršavanje JavaScript koda na serveru... Svašta nešto zar ne? Zapravo ovako nabrojano zvući šturo i suhoparno. I zato dođite na predavanje da ove suhe riječi pretvorimo u zanimljivi objed. I pogledamo kako servirati SPA aplikacije uz pomoć ASP.NET Core JavaScriptServices pomagača.

...

Gordon Cindrić

McKnight Media

 

OD DIZAJNERA S LJUBAVLJU

Vaš dizajner je proveo zadnja dva tjedna u neviđenoj ekstazi okusa, mirisa, boja, fontova, fotografije i animacija osmišljavajući dizajn one vaše nove web aplikacije koja je toliko RWD da radi i na prerezanom krumpiru. Nakon što ste mu dušu ponovno spojili s zemaljskim tijelom te ga vratili u stvarnost, objašnjavate mu da ne želite “color pickati” po JPEG slikama kako biste saznali boje elemenata niti posegnuti za WhatsMyFont stranicom kako bi identificirali font. Usprkos njegovom negodovanju, šaljete ga na Weblicu 2017 kako bi saznao kako što kvalitetnije isporučiti svoj dizajn i viziju kolegama u frontend odjelu. Ovaj korak u procesu softverskog razvoja postaje sve veći izazov projektnim timovima pa ajmo malo o tome.

 

...

 

Marko Šarić

Comminus

 

CONTINUOUS DELIVERY: A ROADMAP TO FAILURE

Danas se često u kontekstu poboljšanja kvalitete spominju izrazi continuous delivery, continuous deployment, continuous integration. Iza njih se krije snažna tehnologija koja nam omogućava da naš proizvod isporučimo brže, lakše te s manje grešaka. U praksi međutim ova paradigma može zadati velike glavobolje, te napraviti i još veći kaos, naročito u legacy sustavima. Kroz ovo predavanje vidjet ćemo što se krije iza navedenih izraza, te kako da smanjimo poteškoće koje dolaze s implementacijom continuous delivery-a u postojeću organizaciju.

 

...

Mihael Šafarić

Infinum Co

 

HANDLING FORMS WITH ANGULAR

Skoro svaka aplikacija koju ste napravili sadrži barem jednu formu. S jednom formom u aplikaciji stvari su lagane, ali kako se broj formi povećava, povećava se i količina "boilerplate" kôda i logike oko pojedine forme što je podložno greškama i uzima puno vremena. Angular 2 ide ruku pod ruku s Typescriptom što je samo još jedan "alat" koji život developera čini lakšim. Unatoč Angularovim odličnim alatima za rukovanje formama, implementirao sam apstrakciju oko njegovih formi te ću objasniti kako je to moj život učinilo lakšim.

 

...

Nikola Begedin

Coderly

 

FUNKCIONALNI BACKEND S ELIXIROM I PHOENIXOM – KAKO I ZAŠTO?

Funkcionalno programiranje je pojam koji u posljednjih par godina sve više prodire u razne domene razvoja softvera. Elixir je funkcionalan jezik izgrađen na bazi Erlanga, a Phoenix je sve popualrniji i zastupljeniji framework za razvoj backenda uz pomoć ovog jezika. Kroz primjer stvarnog, postojećeg projekta i uz par natuknica, prolazimo kroz odgovore na pitanja "kako" i "zašto" koristiti nešto takvo.

 

...

 

Ratko Ćosić

Ekobit

 

ASP.NET CORE i ANGULAR 2 – MODERNI WEB RAZVOJ UZ PRAVE ALATE

Poneseni popularnošću moćnih full web stack tehnologija i platfomi, uradimo i mi nešto svoje! Kako ćemo to moći postići? Upravo nam Microsoftov ASP.NET Core omogućuje raditi na bilo kojoj platformi (Windows, Linux, Mac) i s bilo kojim tehnologijama, bazama podataka, web framework rješenjima. Koristit ćemo Visual Studio Code koji postaje ne samo najpopularniji code editor na Windowsima već i na drugim platformama. Iskoristimo mogućnosti novog ASP.NET Core-a, pritom koristeći Angular 2 te TypeScript na klijentu. Krenimo u moderni web razvoj uz prave alate za to.

 

...

 

Ratko Mutavdžić

CEE PS Director Cloud Services @ Microsoft Corp.

 

KAKO RAZVIJATI SOFTVER ZA DATACENTRE

Kako funkcioniraju globalni datacentri i na kojem principu osiguravaju skalabilnost, dostupnost, prilagodljivost i transparentnost? Koje su specifičnosti i prednosti razvoja softvera za datacentre u odnosu na „klasične“ metode i kolika je zastupljenost DevOpsa u današnjem razvoju u velikim organizacijama.

...

 

Ivan Čuljak

transpose.xyz

 

AZURE WEB APPS – IMPLEMENTIRAJTE WEB APLIKACIJE KAO VELIKI IGRAČI

Azure Web Apps omogućuje implementaciju web stranice iznimno jednostavno, bez obzira da li se radi o Microsoft razvojnoj platformi ili ne. Možete implementirati PHP aplikacije koje koriste MySQL jednako lako kao i ASP.NET aplikacijama koje koriste SQL Server, odabrati između postojećih predložaka web aplikacija ili graditi vlastite predloške. Možete konfigurirati web-aplikacije za automatsko povećanje resursa kada se poveća broj zahtjeva prema aplikaciji, kako bi osigurali da korisnici na čekaju na odziv. Kako bi testirali aplikacije u produkcijskim uvjetima, moguće ih je instalirati na tzv. „stagining“ instance u oblaku, prije nego ih se prebaci u produkciju klikom na gumb. Dođite i pogledajte koje vrste implementacije/deploymenta su moguće i kako već danas možete na jednostavni način početi s testiranjem i koristiti infrastrukturu koja omogućava da hostate od osobnih webova pa sve do najvećih web aplikacija.

 

...

Tomislav Kozačinski

Freelancer/Digital product designer

 

NO BULLS*IT FREELANCER

Kako je to raditi za najgoreg šefa na svijetu – samog sebe? U ovom predavanju Tomislav će govoriti o tome kako je moguće rasti i pritom upravljati s dvije različite karijere. Od svojeg iskustva ispričat će i dobre i loše stvari – trenutke besparice, kronični nedostatak sna, odsutnost od svoje obitelji tjednima + gomila stvari između, i kako se na kraju sav trud ipak isplati.

...

Toni Petrina

Massive Pixel

 

REACT  - NOVA PARADIGMA WEB DEVELOPMENTA

Razvoj web aplikacija je ušao u novu fazu - očekuje se brzina i fluidnost koju je teško postići klasičnim pristupom. Aplikacije više nisu pripremljene na serveru već su kompletno na "klijentskoj" strani. U moru sličnih biblioteka isplivao je React - biblioteka koju razvija Facebook i koja je svojom paradigmom promijenila način na koji pišemo HTML i JavaScript. Umjesto klasične separacije koda i HTML-a dobivamo čudnu, ali moćnu kombinaciju koja svojim performansama i principima mijenja način na koji razmišljamo i pišemo web aplikacije.
 

...

 

Zvonko Biškup

Influendo

 

LARAVEL EKOSUSTAV

Laravel framework je u vrlo kratko vrijeme postao najpopularniji PHP framework sa ogromnim zamahom. Što sve Laravel donosi u okruženje?  Što su Laravel Spark, Dusk, Mix, Forge, Homestead i ostali alati za modernog developera.
 

...